25 Φεβ 2018

Πορνογραφία, ένα διαφορετικό σχολικό μάθημα

Η πορνογραφία είναι μια σύγχρονη μάστιγα για τα παιδιά εφηβικής ηλικίας. Στις ΗΠΑ καταβάλλεται προσπάθεια τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα το πορνογραφικό υλικό.

O Ντριου ήταν οκτώ χρόνων όταν ψάχνοντας τα κανάλια της τηλεόρασης ανακάλυψε την εκπομπή «Τα κορίτσια τρελάθηκαν». Λίγα χρόνια αργότερα ανακάλυψε το «μαλακό» πορνό του τηλεοπτικού δικτύου HBO. Στη συνέχεια, στη Γ΄ Γυμνασίου, βρήκε πορνογραφικές σελίδες στο τηλέφωνό του. Τα βίντεο ήταν καλά για αρχή και αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για στάσεις στο σεξ με μελλοντικές συντρόφους. Από τα πορνό έμαθε ότι οι άντρες πρέπει να είναι γεροί και κυρίαρχοι στο κρεβάτι και να κάνουν πράγματα όπως να αναποδογυρίζουν τα κορίτσια την ώρα του σεξ. Τα κορίτσια στενάζουν πολύ και φτιάχνονται με οτιδήποτε κάνει ένας άντρας γεμάτος αυτοπεποίθηση. Μια ιδιαίτερη πορνογραφική σκηνή τού κόλλησε στο μυαλό: Μια γυναίκα βαριόταν το τρυφερό σεξ και εκστασιάστηκε με έναν πολύ πιο επιθετικό τύπο. Ωστόσο, στη Δ΄ Γυμνασίου, ο Ντριου κατάλαβε ότι τα πορνογραφικά σάιτ επηρέαζαν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόταν για τα κορίτσια στο σχολείο του. Άραγε ήταν τα στήθη τους όπως αυτά στις ταινίες; Θα τον κοίταζαν τα κορίτσια όπως οι γυναίκες στα ερωτικά φιλμ κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής; Θα του έκαναν αυτά τα πράγματα που έβλεπε να κάνουν στις πορνοταινίες;



Δίπλα στον Ντριου καθόταν ο Κιου. Ήταν 15 ετών, καλός μαθητής και φίλαθλος και ήταν επίσης μπερδεμένος σχετικά με το πώς μεταφράζεται το πορνό στην πραγματική ζωή. Ο Κιου δεν είχε κάνει σεξ, δεν είχε σύντροφο και έτσι δεν ήταν σε θέση να ρωτήσει τα κορίτσια τι τους αρέσει. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο τα πορνό που τον μπέρδευαν αλλά και οι άγριες εικόνες σε snapchat, facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως η εικόνα που είχε δει ενός άντρα να πιέζει μια γυναίκα στον τοίχο, κάτω από την οποία ένα κορίτσι είχε σχολιάσει «θέλω έναν τύπο σαν κι αυτόν».

Τα αγόρια ετοιμάστηκαν προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα «γνώσης πορνό» που ονομάζεται «Η αλήθεια για την πορνογραφία για τους μαθητές των γυμνασίων», ένα πρόγραμμα που στοχεύει στον περιορισμό της σεξουαλικής βίας. Εκεί οι μαθητές μαθαίνουν για τις υγιείς σχέσεις, τη βία κατά τη διάρκεια των ραντεβού και τα θέματα της ΛΟΑΤ κοινότητας μέσα από ομαδικές συζητήσεις, παίξιμο ρόλων και άλλες ασκήσεις. Για δύο ώρες κάθε εβδομάδα, επί πέντε εβδομάδες, οι μαθητές συμμετέχουν στην τάξη για τη γνώση της πορνογραφίας, που στοχεύει να τους κάνει σοφότερους και πιο επικριτικούς καταναλωτές της, εξετάζοντας πώς απεικονίζονται στην πορνογραφία το φύλο, η σεξουαλικότητα, η επιθετικότητα, η συναίνεση, η φυλή, οι σχέσεις και οι εικόνες του σώματος.

Κατά μέσο όρο τα αγόρια είναι 13 ετών και τα κορίτσια 14 όταν έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την πορνογραφία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα γνώσης της πορνογραφίας, το μάθημα δεν έχει σχεδιαστεί για να τρομάζει τα παιδιά ώστε να πιστέψουν πως τα πορνό είναι εθιστικά και θα καταστρέψουν τη ζωή τους. Αντιθέτως, βασίζεται στην πραγματικότητα ότι οι περισσότεροι έφηβοι βλέπουν πορνό και τους βοηθάει να μάθουν να αναλύουν τα μηνύματα της πορνογραφίας, κάτι που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να ευχόμαστε να ζουν τα παιδιά μας σε έναν κόσμο χωρίς πορνό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα