28 Αυγ 2011

Η ηλικία και το φύλο στα αδέρφια

Αδέρφια. Τόσο ίδια αλλά και τόσο διαφορετικά! Διαφορετικά στον χαρακτήρα, στην ηλικία, συχνά διαφορετικά και στο φύλο. Πόσο επηρεάζει άραγε αυτή η ανομοιογένεια την οικογενειακή ζωή; Η σειρά με την οποία γεννιέται κάθε παιδί, αλλά και το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις γεννήσεις, καθορίζει την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά και τη σχέση που αναπτύσσει με τα αδέρφια του. Εξίσου σημαντικό ρόλο, όμως, διαδραματίζει και το φύλο.

Η ηλικία

Αδέρφια ίδιας γενιάς. Αν τα παιδιά έχουν απόσταση μόλις έναν χρόνο, πιθανότατα να μην είναι τόσο ανταγωνιστικά το ένα με το άλλο. Ουσιαστικά δε θα υπάρχει ανάμεσά τους κάποιος «εισβολέας» που ήρθε για να πάρει από το άλλο τη μαμά του! Έτσι, πιθανότατα, θα έχουν πιο αρμονικές σχέσεις και θα παίζουν μαζί χωρίς να τσακώνονται. Ακόμη, το μικρό κενό που μεσολαβεί είναι ιδιαίτερα βολικό και για τους γονείς, εφόσον θα μπορέσουν να τους διδάξουν ταυτόχρονα τον τρόπο να τρώνε μόνα τους, να ντύνονται ή να πηγαίνουν τουαλέτα. Από την άλλη, η κατάσταση ίσως κρύβει και ορισμένες δυσκολίες, όπως η έλλειψη της αποκλειστικής προσοχής και αγάπης του γονιού, αλλά και η δυσκολία ανάπτυξης ενός στενού δεσμού με κάθε παιδί. Ταυτόχρονα, η ενασχόληση με δύο μωρά ίσως γίνει μια κουραστική εμπειρία. Θα είναι εύκολη η ταυτόχρονη αφοσίωση και στα δύο; Πολλοί είναι οι γονείς που το επιχειρούν και τα καταφέρνουν άριστα!

Διαφορά 2–3 έτη. Η ηλικιακή απόσταση των παιδιών δεν είναι και τόσο μεγάλη. Παρά τον ανταγωνισμό και τη ζήλια που κάποια στιγμή θα αναπτυχθεί, θα μπορούν να παίζουν μαζί και να είναι φίλοι. Το πρόβλημα, ωστόσο, εμφανίζεται όταν το μεγαλύτερο ξεκινήσει να πηγαίνει στο νηπιαγωγείο. Το μικρότερο θα χάσει το φιλαράκι του, τον σύντροφό του στο παιχνίδι και θα ενοχληθεί. Η παρέμβαση του γονιού θα είναι σημαντική, τόσο για να βρει κάποια απασχόληση για το μικρότερο όσο και για να συμπαρασταθεί στο μεγαλύτερο, που εισέρχεται σε μια καινούργια περιπετειώδη φάση της ζωής του.

Διαφορά 4–8 έτη. Κάποιοι ψυχολόγοι συμφωνούν πως η απόσταση άνω των τεσσάρων ετών είναι ιδανική για την καλύτερη ψυχοσωματική ανάπτυξη αμφότερων των αδερφών. Το πρωτότοκο έχει λάβει την απαιτούμενη προσοχή και αγάπη και έχει μάθει να φροντίζει σε πρώτο επίπεδο τον εαυτό του. Επιπλέον, έχει φθάσει η ώρα να πάει στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο και, συνεπώς, να αποκτήσει ζωή εκτός σπιτιού. Δυστυχώς, τόσο η ηλικιακή διαφορά όσο και η καταλληλότητα των παιχνιδιών μπορεί να αποβεί ανασταλτικός παράγοντας στο να παίζουν μαζί. Επιπλέον, η διεκδίκηση των παιχνιδιών του μεγαλύτερου ίσως προκαλέσει προστριβές, εφόσον μέχρι τότε δε θα έχει συνηθίσει να μοιράζεται. Όλα αυτά βέβαια με σωστούς χειρισμούς μπορούν να ξεπεραστούν.

Μεγαλύτερη διαφορά. Ένα νήπιο και ένας έφηβος είναι λογικό να μη μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Κατά συνέπεια, δε θα δείτε συχνά τα αδέρφια να παίζουν μαζί, παρά μόνο όταν το μικρό το ζητάει επιτακτικά από το μεγαλύτερο και εκείνο δε θέλει να του αρνηθεί. Μεγαλώνοντας υπάρχει προοπτική να γίνουν καλοί φίλοι, εφόσον το μικρό μπορεί να θελήσει να μοιραστεί τα μυστικά του και να ζητήσει συμβουλές. Το μεγαλύτερο, από την άλλη μεριά, είναι πιθανό να αναπτύξει προστατευτικά αισθήματα και να θελήσει να διδάξει στο μικρότερο δεξιότητες, όπως για παράδειγμα να δένει τα κορδόνια του. Οι γονείς θα είναι πιο χαλαροί, αφού θα έχουν ήδη ξεμπερδέψει από τη βασική «εκπαίδευση» του μεγάλου και θα διαθέτουν αρκετό χρόνο για το μικρό. Το αρνητικό βέβαια που μπορεί να εμφανιστεί είναι η τάση του μικρότερου να μιμηθεί το μεγαλύτερο. Η μίμηση θα το οδηγήσει σε συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στην ηλικία του, ενώ θα εκνευρίσει το μεγαλύτερο. Μιλήστε στο μεγάλο παιδί και πείτε του να περιορίσει ορισμένες συμπεριφορές όταν είναι μπροστά το αδερφάκι του. Ευτυχώς που διαθέτει όλη την απαραίτητη ωριμότητα για να το καταλάβει!

Το φύλο

Ίδιο φύλο. Τα αδέρφια του ίδιου φύλου είναι πιο πιθανό να παίζουν μαζί και να είναι πιο συνεργατικά, εφόσον ενδιαφέρονται για παρόμοια παιχνίδια. Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτο. Θυμηθείτε πως η επιλογή αγοράς παιχνιδιών με αποκλειστικό γνώμονα το φύλο ενός παιδιού καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

Διαφορετικό φύλο. Τα αδέρφια διαφορετικού φύλου μπορεί αρχικά να παίζουν μαζί, αλλά όσο μεγαλώνουν η συνήθεια αυτή περιορίζεται. Και αυτό γιατί, λόγω της υπάρχουσας κουλτούρας, οι γονείς ή και οι συνομήλικοι είναι πιθανό να κατακρίνουν κάτι τέτοιο. Ένα κορίτσι που θέλει να παίξει με τον αδερφό του ίσως αγνοηθεί ή παραμεριστεί με τη φράση «Αυτό το παιχνίδι είναι μόνο για αγόρια». Αντίθετα, ένα αγόρι που παίζει με την αδερφή του ίσως αντιμετωπίσει την κοροϊδία άλλων αγοριών και κοριτσιών.

Το σημαντικό είναι να μην υπάρχει πίεση στα παιδιά να παίζουν μαζί. Τα συναισθήματα που ως αδέρφια μοιράζονται δε χάνονται εάν ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες παιχνιδιού. Ακόμη, καλό είναι να μην τα πιέζουν οι γονείς ούτε για το αντίθετο: Εάν το αγοράκι θέλει να παίξει με την αδερφή του, δεν πρέπει να εμποδιστεί επειδή θα συμμετέχει σε «γυναικεία» παιχνίδια.

Φύλο και προσωπικότητα

Οικογένεια αγοριών. Σε μια οικογένεια αγοριών η σειρά γέννησης πολλές φορές είναι και εκείνη που καθορίζει την προσωπικότητα που θα αναπτύξει κάθε παιδί. Η εμπειρία έχει δείξει πως ο μεγαλύτερος έχει συχνότερα τη διάθεση να αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες, εφόσον η θέση του στην οικογένεια τον καθιστά περισσότερο σοβαρό και υπεύθυνο. Αντίθετα, ο μικρότερος αδερφός συχνά είναι περισσότερο τολμηρός, με ριζοσπαστική συμπεριφορά, αν και του αρέσει να αναβάλλει τα πάντα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οικογένεια κοριτσιών. Σε μια οικογένεια που αποτελείται από κορίτσια ο χαρακτήρας της καθεμιάς εξαρτάται συνήθως από τη σειρά γέννησης. Η μεγαλύτερη συχνά εξελίσσεται σε άτομο έξυπνο, δυνατό, ανεξάρτητο, αν και λίγο τελειομανές και καταπιεστικό. Από την άλλη, η μικρότερη κόρη είναι αυθόρμητη, πρόσχαρη, περιπετειώδης, παρ’ ότι πολλές φορές είναι αντιδραστική και αναποφάσιστη.

Μεικτές οικογένειες. Η συνύπαρξη με το αντίθετο φύλο προσδίδει στα αδέρφια κάποια χαρακτηριστικά που τα συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή.
Η μεγαλύτερη αδερφή ενός αγοριού γίνεται «υπέροχη» σύζυγος εφόσον έχει συνηθίσει να φροντίζει αγόρια, αλλά μπορεί να αποκτήσει άσχημες σχέσεις με το αντίθετο φύλο εάν οι γονείς της περίμεναν με ανυπομονησία το αγόρι. Αν δεν ανταγωνιστεί τον αδερφό της αποκτά μητρικά ένστικτα, αλλιώς παλεύει να αποδείξει πως είναι καλύτερη από όλα τα αγόρια του κόσμου μαζί!
Ο μεγαλύτερος αδερφός ενός κοριτσιού αποκτά ηγετικές ικανότητες, χωρίς να είναι ιδιαίτερα καταπιεστικός. Η συνύπαρξή του με ένα κορίτσι τον καθιστά πιο ανέμελο, ρεαλιστή και ρομαντικό, ενώ τον βοηθά να δίνει σημασία όχι μόνο στα υλικά αγαθά αλλά και στη ζωή και στην αγάπη.
Η μικρότερη αδερφή είναι συνήθως πιο ανέμελη, γιατί οι γονεϊκές προσδοκίες στρέφονται στον αδερφό της. Εάν, ωστόσο, δε θελήσει να προσαρμοστεί στο πρότυπο του γυναικείου ρόλου, επαναστατεί, γίνεται «αγοροκόριτσο» και προσπαθεί να συμβαδίσει αλλά και να συναγωνιστεί τον αδερφό της.
Τέλος, ο μικρότερος αδερφός ενός κοριτσιού, επειδή δέχεται τη γυναικεία φροντίδα «από κούνια», τείνει να είναι εγωιστής, θεωρώντας δεδομένο πως όλοι τον αγαπούν. Έτσι, στις διαπροσωπικές του σχέσεις μπορεί να είναι άτολμος, φοβούμενος την απόρριψη, και να μη θέλει να προσπαθήσει σκληρά ώστε να διακριθεί.

Αδέρφια
ΚΕΙΜΕΝΟ: Γονείς εν δράσει (03/2010)
ΠΗΓΗ: moro-blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα