1 Νοε 2010

Τι προσφέρει το παιχνίδι στα παιδιά

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την παιδαγωγική σημασία που έχει το παιχνίδι για το παιδί. Ας δούμε, λοιπόν, τι του προσφέρει:

1 Ικανοποιεί μια πρωταρχική ανάγκη του.

2 Του χαρίζει συναισθηματική ευχαρίστηση.

3 Δεν το αφήνει να πλήξει. Η ανία θα του χαλούσε τη διάθεση, θα το έκανε ευερέθιστο και θα ενθάρρυνε τις καταστροφικές του τάσεις.

4 Αποβάλλει την επιθετικότητά του.

5 Του χαρίζει το συναίσθημα της επιτυχίας. Όταν καταφέρει, για παράδειγμα, να συναρμολογήσει ένα παζλ ή μόλις φτιάξει μια ζωγραφιά, το ανακοινώνει με ενθουσιασμό.

6 Του παρέχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει την καθημερινότητα στα μέτρα και τις επιθυμίες του, προκειμένου να την αντιμετωπίσει. Το παιδί δημιουργεί τον δικό του κόσμο, αλλά ταυτόχρονα, χωρίς να το συνειδητοποιεί, αντιλαμβάνεται και την πραγματικότητα.

7 Διευκολύνει την κοινωνική του εξέλιξη. Αποκτά σχέσεις με άλλα παιδιά και ενήλικες, μαθαίνει να παίζει με ειλικρίνεια και τιμιότητα, να ακολουθεί κανόνες, να συνεργάζεται, να χάνει με αξιοπρέπεια και να σέβεται τους άλλους. Καταλαβαίνει ότι δεν είναι όλα δικά του. Αν κάνει ζαβολιές ή φερθεί άσχημα σε έναν συνομήλικό του, θα υποστεί συνέπειες, αφού κανένα παιδί δε θα θέλει να παίζει μαζί του.

8 Του δίνει την ευκαιρία να καλλιεργήσει τον συντονισμό των κινήσεών του, να ασκήσει τους μυς του και να αναπτυχθεί σωματικά.

9 Προάγει τη γλωσσική του εξέλιξη, χάρη στην επικοινωνία που έχει ενώ παίζει.

1
0 Του διδάσκει με ποιον τρόπο λειτουργούν ορισμένα πράγματα.

1
1 Ανοίγει τα φτερά της φαντασίας του. Μέσα από το παιχνίδι δε μαθαίνει μόνο, αλλά καλλιεργεί την παρατηρητικότητα, την αυτοσυγκέντρωση και την υπομονή του.

1
2 Το ενθαρρύνει να πειραματίζεται. Σύμφωνα με τους σύγχρονους παιδαγωγούς, η μάθηση είναι πιο αποτελεσματική όταν στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή και στην εμπειρία με τα αντικείμενα. Έτσι το παιδί, που στη μικρή ηλικία έχει πολύ ξεκάθαρο μυαλό, εμπλουτίζει με ευκολία τις γνώσεις του. Άλλωστε, καθετί που μαθαίνει παίζοντας, μένει χαραγμένο στη μνήμη του.

1
3 Συμβάλλει στην ανάπτυξη της νοημοσύνης του. Το βοηθά να καλλιεργήσει τη λογικομαθηματική και την αφαιρετική σκέψη, τη μνήμη αλλά και δεξιοτεχνίες του.

1
4 Του παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πνευματική ετοιμότητα, εφαρμόζοντας κανόνες.

1
5 Συντελεί στο να αποκτήσει έννοιες, οι οποίες αργότερα θα εξελιχθούν σε ικανότητες. Έχει βρεθεί, για παράδειγμα, ότι τα αγόρια είναι καλύτερα στη γεωμετρία από τα κορίτσια. Αυτό οφείλεται στον τρόπο που παίζουν: Το ποδόσφαιρο και τα άλλα αθλήματα στα οποία επιδίδονται συνήθως σε γήπεδα και αλάνες τα βοηθούν να διαμορφώσουν τις έννοιες του χώρου και των διαστάσεών του.

1
6 Το βοηθά να αναπτυχθεί σύμφωνα με την προσωπικότητά του. Το παιδί θα διαλέξει το παιχνίδι που νομίζει ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ικανότητές του.

1
7 Του προσφέρει την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του και να βρει διεξόδους στις εντάσεις του.

1
8 Βελτιώνει (όταν γίνεται στο ύπαιθρο) την υγεία και την ευρωστία του.

1
9 Του διδάσκει να φροντίζει τα πράγματά του και να τα συγυρίζει.

2
0 Ηρεμεί τους γονείς, γιατί ξέρουν ότι το παιδί τους είναι απασχολημένο δημιουργικά.

Παιχνίδι
ΠΗΓΗ: Το παιδί μου κι εγώ (12/2000)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα